Απόφαση της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. 9/12/2012

Την Κυριακή 9/12/2012 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική  γενική συνέλευση του Σωματείου. Η συνέλευση ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΔΣ και τις προτάσεις για το πρόγραμμα δράσης του Σωματείου το επόμενο διάστημα και αποφάσισε τη διεξαγωγή εκλογών του Σωματείου στις 13/1/2013 .

 

Απόφαση της ΓΣ για τον απολογισμό του ΔΣ και το πρόγραμμα δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα

Το απερχόμενο ΔΣ του Σωματείου μας επέλεξε τον αγωνιστικό δρόμο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων και υλοποίησης των καταστατικών σκοπών του Ινστιτούτου προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων της χώρας μας.

Το ΔΣ εργάστηκε σε δύσκολες συνθήκες, καθώς την τελευταία διετία οξύνθηκαν τα προβλήματα των συναδέλφων και υπήρξαν μεθοδεύσεις υποβάθμισης και αλλοίωσης του καταστατικού ρόλου του Ινστιτούτου.

Το ΔΣ απευθύνθηκε με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους, προσδιορίζοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση και οι προτάσεις του υιοθετηθήκαν απ΄ τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου. Μέσα από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων αναδείχθηκαν οι ευθύνες των ιδρυτικών φορέων του Ινστιτούτου και ιδιαίτερα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την πορεία και τη διαχείριση του ΕΛΙΝΥΑΕ. Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η κατάσταση στο Ινστιτούτο σχετίζεται με την πολιτική κυβερνήσεων – τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ) που οδηγεί σε κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Σωματείου μας δεν περιορίστηκαν στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά ανέδειξαν τα ζητήματα του προσανατολισμού του έργου του Ινστιτούτου με βάση τους καταστατικούς σκοπούς του και της διασφάλισης της σταθερής χρηματοδότησής του ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο του.

 

Στο πλαίσιο της δράσης του Σωματείου αξιοποιήθηκαν διάφορες μορφές όπως:

–          Παρεμβάσεις στο ΔΣ του Ινστιτούτου, στους ιδρυτικούς φορείς και στο Υπουργείο Εργασίας

–          Απεργιακές κινητοποιήσεις

–          Παραστάσεις διαμαρτυρίας στους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ

–          Δημοσιοποίηση (συνέντευξη τύπου με αποτέλεσμα να υπάρξουν σχετικά δημοσιεύματα, δημιουργία ιστοσελίδας, αποστολή μηνυμάτων, συλλογή υπογραφών, συλλογή ψηφισμάτων από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς)

–          Αξιοποίηση δικαιωμάτων που μας δίνει η εργατική νομοθεσία (ασφαλιστικά μέτρα, καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας).

 

Σήμερα όλοι μπορούν να αντιληφθούν σε πόσο χειρότερη θέση θα ήμασταν αν δεν είχαμε επιλέξει το δρόμο της μαχητικής διεκδίκησης. Η δράση μας το προηγούμενο διάστημα έφερε αποτελέσματα:

–          στο μεγάλο πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων

–          στην αποτροπή της προώθησης αντιδραστικών μέτρων που ήδη από το 2010 έχουν τεθεί στο «τραπέζι» (π.χ. επιστολές ΕΣΕΕ για κλείσιμο παραρτημάτων και αναδιαρθρώσεις, επιστολή πρώην Γεν.Δ/ντη για «πλεονάζον» προσωπικό, συζητήσεις για μειώσεις μισθών, συζητήσεις για υπαγωγή ΕΛΙΝΥΑΕ στο δημόσιο σε μια περίοδο όπου δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν σε εφεδρεία ή απολύονται, πρόσφατες προτάσεις Προέδρου κ.λπ.)

–          στην ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του Ινστιτούτου στην κοινωνία για την υγεία και ασφάλεια.

 

Παρόλαυτα, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Βρισκόμαστε και πάλι απλήρωτοι, με το χρέος του Ινστιτούτου στους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο κ.λπ. να ξεπερνά το 1 εκ.€ χωρίς να έχει διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότησή του, ενώ από την άλλη, συζητιούνται στο ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ οι προτάσεις του Προέδρου για κλείσιμο Παραρτημάτων που συνεπάγεται στην ουσία απολύσεις, για μειώσεις μισθών και για «εκ περιτροπής» εργασία.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αναδεικνύει ότι η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος για το επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να δεχτούμε προτάσεις που θυσιάζουν τα δικαιώματά μας και μετατρέπουν το Ινστιτούτο σε κερδοσκοπική επιχείρηση.

Η αξιοποίηση του έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι απαραίτητη, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή του, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και συνεπώς απαιτείται η ουσιαστική οικονομική του ενίσχυση. Η χρηματοδότηση του ΕΛΙΝΥΑΕ θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, ώστε να ανταποκριθεί ουσιαστικά στους καταστατικούς σκοπούς του. Το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο είναι απαραίτητο, αλλά χρειάζεται ενίσχυση, ώστε να αναληφθούν με επιτυχία τα παραπάνω καθήκοντα. Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Οι ιδρυτικοί φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πορεία του και όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων που έχει λάβει το Ινστιτούτο μέχρι σήμερα (χρηματοδοτήσεις από το ΛΑΕΚ, Κοινοτικά προγράμματα κ.ά.), αλλά και τον προσανατολισμό του έργου του. Αναδεικνύονται οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ενώ κατά καιρούς με ανακοινώσεις της δήθεν ενδιαφέρεται για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και είναι αλληλέγγυα σε εργαζομένους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για μειώσεις των δικαιωμάτων τους, την ίδια στιγμή αποδέχεται την υποβάθμιση της πρόληψης στον τομέα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ινστιτούτο, αποδέχεται την ομηρία απλήρωτων υπαλλήλων με εργοδότη την ίδια, υπαλλήλων που απειλούνται με απόλυση, με μείωση μισθού, με αναδιάρθρωση των εργασιακών τους σχέσεων.

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των υπόλοιπων οφειλών στους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ και την πληρωμή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία.
  • Τη διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης του Ινστιτούτου σύμφωνα με το καταστατικό του πλαίσιο και τη διεκδίκηση από τους ιδρυτικούς φορείς της αύξησης της χρηματοδότησης από το ΛΑΕΚ.
  • Τον προσανατολισμό του έργου του Ινστιτούτου σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς του, με προτεραιότητα σε χώρους, κλάδους και θέματα όπου υπάρχει επιδείνωση της ΥΑΕ λόγω οικονομικής κρίσης.
  • Την αναλυτική ενημέρωση του σωματείου μας σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Ινστιτούτου, περιλαμβάνοντας και προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους.
  • Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους του ινστιτούτου με όρους πλήρους και σταθερής εργασίας και με βάση τις ευνοϊκότερες για τον εργαζόμενο κλαδικές-ομοιοεγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

                                                                                              

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και ανάλογα με τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσουμε μορφές δράσης όπως:

–          Απεργιακές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

–          Αξιοποίηση των δικαιωμάτων μας με βάση την εργατική νομοθεσία.

–          Συνέντευξη Τύπου  κ.λπ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.