Για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Τα δυο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν την Τετάρτη 5/10 στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα και σε αποθήκη e-shop στο Μενίδι, έρχονται να προστεθούν στους δεκάδες νεκρούς εργαζόμενους εν ώρα εργασίας που συνεχώς αυξάνονται, στους εκατοντάδες τραυματίες από εργατικά ατυχήματα και εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες επαγγελματικών ασθενειών.

Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε χώρους εργασίας, μέτρα τεχνικά και οργανωτικά, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο ουσιαστικός έλεγχος των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Είναι αναγκαίο να αντιστραφεί η σημερινή αρνητική κατάσταση με την απουσία καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών και την ελλιπή καταγραφή εργατικών ατυχημάτων. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα στους σχετικούς τομείς.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με τις δράσεις του στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Είναι αναγκαία η ενίσχυση και ο προσανατολισμός του έργου του στη μελέτη των συνθηκών εργασίας και τη διερεύνηση των επιπτώσεών τους στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, στην ανάπτυξη σύγχρονων μεθοδολογιών και καλών πρακτικών για την εκτίμηση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, στην προώθηση της ολοκληρωμένης πληροφόρησης και εκπαίδευσης στα σχετικά θέματα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ θα συνεχίσει να παλεύει για τον προσανατολισμό του έργου του Ινστιτούτου σε αυτή την κατεύθυνση.

5/10/2022

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΙΝΥΑΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.